Menarş nedir?

Menarş nedir?

Menarş, her kadının ve regl olan bireyin regl hikâyesinin başlangıç noktası olan ilk âdet döngüsünü tanımlar ve ergenliğin başlamasıyla ilişkilendirilir. Oysa beden değişmeye menarşın öncesinde çoktan başlamıştır. İlk regl değişimin tetikleyicisi değil; değişim sürecinin olağan bir sonucudur.

Menstruasyon ve menarş arasındaki fark nedir?

Menstruasyon, vücudu olası bir hamileliğe hazırlayan aylık olaylar dizisi olan âdet döngüsünün yalnızca bir parçası ve fazıdır. 

Menarş, ilk kez adet görmek anlamına gelir ve bu onu benzersiz kılar. İlk adet sadece üreme yıllarının başlangıcı değildir. Bu aynı zamanda vücudun ergenlik adı verilen çocukluktan yetişkinliğe geçişinin de belirleyici bir parçasıdır.

Menarş kaç yaşında gerçekleşir?

Menarşın yaşandığı dönem, genetik faktörlere, beslenmeye, genel sağlığa ve çevresel etkenlere bağlı olarak değişebilir. 

Sanayileşmiş, gelişmiş ve besine erişimin kolaylaştığı toplumlarda menarş ortalama 12-13 yaş civarında gerçekleşir. Daha genel bir çerçeve çizersek çoğunlukla 11 ila 14 yaşları arasında ortaya çıktığını da söyleyebiliriz. 

Menarşın başlangıcını birçok faktör etkiler, bununla beraberbiyolojik ebeveynle hemen hemen aynı zamanlarda regl olmak yaygındır.

Menarş Öncesi Belirtileri

Menarş öncesi vücutta şu değişiklikler olabilir:

  • Meme gelişimi. 
  • Kalçaların genişlemesi.
  • Büyüme atağı. 
  • Yağlı cilt ve akne. 
  • Koltuk altı tüylerinin çıkması. 
  • Bikini bölgesinde kıl çıkması.
  • Vücut menarş sonrasında da büyümeye devam edebilir, ancak ilk adet dönemi gerçekleştiğinde beden ergenliğin getirdiği değişikliklerin çoğunu yaşamış olacaktır.

Son Söz

İlk reglisi gerçekleşmiş çocuğa,
"Artık büyüdün, çocuk gibi davranmamalısın."
"Oturup kalkarken dikkat et."
"Erkeklerle ilişkine dikkat et."
gibi aşılanan mavralar çocuğun üzerine taşımaması gereken toplumsal baskılar yükler. Bu düşünceler, tembihler, cümleleri özümseyen çocuk toplumun beklentilerini kendisinden de beklemeye başlar.

Menarş korku, utanç, panik, endişe kaynağı değildir, olmamalıdır (sana bakıyoruz tokat!). Doğaldır, güzeldir, sağlıktır.

Kaynakça
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24139-menarche 

Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!
Vajinal Tuşe Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vajinal tuşe ne demektir, hangi durumlarda yapılır gibi soruların cevapları ile alttan muayeneyle ilgili diğer bilgileri verdiğimiz detaylı yazımızı senin için hazırladık!